Уводни састанак пројекта „Историја која повезује Балкан. Промишљање наставе историје?“

UntitledОд 2. до 5. априла 2015. године у Скопљу (Македонија), одржан је први састанак координатора  EUROCLIO пројекта „Историја која повезује Балкан. Промишљање наставе историје? Приступ XXI века“ “History that connects the Balkans. Rethinking History Education? 21st Century Approaches”. Чланови удружења наставника из Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Косова, Македоније, Црне Горе, Србије и Словеније, позвани су да учествују у дискусији око развијања регионалног веб сајта и организације летње школе у Мркоњић Граду (Босна и Херцеговина).  EUROCLIO су представљали Џонатан Ивен-Зохар (директор), Јудит Герлинг (менаџер пројекта) и Иван Марковић (приправник). Представници УДИ-Еуроклија из Србије на овом састанку били су координатори пројекта Емина Живковић и Александар Тодосијевић.

IMG_8113Током састанка организоване су две успешне радионице за наставнике. Тема прве радионице био је програм летње школе која је планирана у августу 2015. године. Након динамичне дискусије договорено је да се теме летње школе фокусирају на културну историју, културу сећања и (г)локалну историју (глобалну и локалну историју). У складу са тим планиране су посете археолошким налазиштима, музејима, меморијалним центрима, … Наредног дана, одржана је још једна продуктивна радионица. Тема радионице било је отварање регионалног веб сајта, који би се бавио темама из историје, грађанског васпитања и културног наслеђа. Након веома корисне дискусије учесници су представили иницијални концепт веб сајта, а договорили се око будућих састанака које би се организовали преко Скајпа ради превазилажења бројних изазова.

IMG_8123Састанак у Скопљу био је веома успешан, сви предвиђени циљеви су остварени и обезбеђена је подршка учесника у наставку пројекта.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s