Позив за учешће у Пројекту Outreach програма Трибунала у Хагу

Tribunal i nove generacijeOutreach програм Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) у сарадњи с Министарством просвете Републике Србије, позива Вас да се укључите у пројекат намењен младима у бившој Југославији.

Циљ пројекта је да, кроз мултимедијалне и интерактивне презентације које одржавају представници хашког трибунала, средњошколци сазнају више о међународном праву и другим правним механизмима у борби против некажњивости за ратне злочине, о патњи и правима жртава, о злочинима почињеним током ратних сукоба 1990-тих, те раду и резултатима МКСЈ у истраживању и процесуирању тих злочина. Такође, кроз дискусију са представницима Трибунала ученици имају могућност да изнесу своје ставове и поставе питања која их интересују, чиме се развија њихова способност и спремност да критички размишљају о овим важним темама.

Пројекат се реализује тако што представници Трибунала у Хагу, у договору са укљученим професорима и директором, закажу термин за посету школи и одржавање презентације. Презентације су намењене ученицима завршних разреда средњих школа и трају 90 минута, при чему је први део посвећен излагању предавача, док је преосталих 45 минута предвиђено за дискусију, односно за питања и одговоре. Овај пројекат представља допуну редовног наставног програма, уз пуно поштовање смерница директора одабраних средњих школа. Презентације укључују фотографије, аудио-визуелне снимке суђења, сведочења жртава, признања кривице, изрицања пресуда као и документе који су коришћени као докази у поступцима пред МКСЈ. Сви материјали који се приказују током презентације су пажљиво одабрани и прилагођени су узрасту ученика. На крају сусрета свим ученицима се додељују свеске и оловке са знаком пројекта, док директори школе на поклон добијају УСБ картицу на којој се налази копија одржане презентације.

Од 2011, када је пројекат започет, до сада су одржане презентације у преко 140 средњих школа у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Црној Гори и на Косову, а присуствовало им је преко 4.800 ученика.

Уколико желите да се Ваша школа укључи у овај пројекат и да тако Ваши ученици добију прилику да из прве руке сазнају више о темама везаним за транзициону правду и међународно право – молимо Вас да пошаљете кратак мејл и да у њему наведете назив школе, место и Ваше контакт детаље, како би организатори пројекта ступили са Вама у контакт.

Молимо Вас да мејл пошаљете на следеће адресе:

Outreach@icty.orgDubljevic@un.org

Погледајте видео прилог са једне од презентација одржане у БиХ.

Погледајте галерију фотографија о пројекту.

 

Брошуру о Пројекту преузмите овде.

Материјали који се деле ученицима на крају презентације заједно са упитницима за евалуацију.

materijal

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s